Travel2Learn Gambia
×

Reiservaringen

Zij gingen
je voor

Mijn eerste ervaring in The Gambia was heel leerzaam voor mij.

Shira Gietel

Mijn eerste ervaring in The Gambia was heel leerzaam voor mij. Ik heb tijdens deze reis een ander beeld gekregen van Afrika en over mijn leven. Ik heb geleerd dat mensen in Gambia echt met de dag l...

Mijn eerste ervaring in The Gambia was heel leerzaam voor mij. Ik heb tijdens deze reis een ander beeld gekregen van Afrika en over mijn leven. Ik heb geleerd dat mensen in Gambia echt met de dag leven en genieten van de kleinste dingen en zich minder druk maken. Ik voelde me echt tot leven. Ik hoefde mij niet druk te maken over mijn kleding, mijn geur en zelfs niet na te denken over de tijd. Het is een heel veilig gevoel wat dit land mij geeft. Wat ik ook leuk vond is dat we met een groep reisde en gaande de reis word je hechter met elkaar doordat je samen allemaal dingen meemaakt. Vandaar de foto met de bus met een enorme lading op de bovenkant. Zo bizar om in het echt te zien. En dat er ook nog eens een motor vlak langs ging rijden.

De andere foto is van het zoontje van Fanta waar ze heel trots op is. Hij is echt een mannetje net zoals de vader Edrisa. Ik vond het ook een leuke foto om op te sturen omdat ik het meisje dat erachter staat zo schattig vond. Waar ze op aan het zuigen is was een plastic voorwerp wat mij ook verbaasde want ik dacht eerst dat het eten was maar toen ik dichterbij keek was het plastic.

Wat mij nu ook opvalt nu ik een paar weken terug ben in Nederland is dat als ik met mensen praat die ook in Afrika zijn geweest dat er een sprankel in hun ogen komt van geluk. En nu begrijp ik hun gevoel. Wat in ieder geval zeker is, is dat dit niet mijn eerste en mijn enige ervaring gaat zijn in Afrika.

Het was een ervaring om nooit meer te vergeten.

Sanne van der Kooij

De reis naar Gambia met Travel2Learn was een hele bijzondere ervaring! Ik heb veel gezien, geleerd en meegemaakt. Van mee-eten in een familie compound tot een djembé feest en van kanoën door de m...

De reis naar Gambia met Travel2Learn was een hele bijzondere ervaring! Ik heb veel gezien, geleerd en meegemaakt. Van mee-eten in een familie compound tot een djembé feest en van kanoën door de mangrove tot het bezoeken van een hele drukke vismarkt. Ik heb veel mensen ontmoet, natuur bewonderd en genoten van een relaxte dag op het strand. Het was een ervaring om nooit meer te vergeten.

Travel2learn heeft aan al mijn verwachtingen voldaan,

Ellen de Jong

Het is alweer 8 jan 2022 en precies 1 maand geleden stapte ik samen met mijn dochter van 17 in het vliegtuig naar Gambia.

We konden “aanhaken” met 8 studenten van tourisme management opl...

Het is alweer 8 jan 2022 en precies 1 maand geleden stapte ik samen met mijn dochter van 17 in het vliegtuig naar Gambia.

We konden “aanhaken” met 8 studenten van tourisme management opleiding.

Het was een reis van 11 dagen en ik kan wel zeggen dat het leven sinds die tijd ons weer vrolijk toelacht.

De hele coronatijd en een dochter die gestopt was met haar studie en overwoog om te starten met internationaal development management, deed mij besluiten om haar mee te nemen naar de tropen om werkelijk kennis te maken met het werkveld.

Travel2learn heeft aan al mijn verwachtingen voldaan, hoewel ik me destijds niet eens zo realiseerde wat mijn verwachtingen waren.

De positieve energie van de lokale gidsen, de heerlijke zon en onderdompeling in het rode zand en de bijzondere ontmoetingen met schoondochter van de verloskundige, de kokkin van de lodge en haar broertje, het nichtje van Fanta, de man van Fanta die ons nu nog foto’s stuurt van zijn koeien, de student die mij zijn compound heeft laten zien en zijn neefje die mij zijn speelgoed naar Nederland heeft meegegeven die nu staat te pronken in mijn spreekkamer.

Marlies en Fleur begeleiden de reis op een ontspannen manier en ik kan het iedereen aanraden die even op een breekpunt staat, wat is nu belangrijk in het leven en weer wat positieve fibe in zijn of haar leven wil.

Of zoals mijn dochter het verwoorde: Waarom heb je mij nooit verteld dat dit leven ook bestaat met zulke warme mensen.

Nooit had ik gedacht dat het prachtige Gambia mijn hart zou stelen!

Emma Sue veltman

Nooit had ik gedacht dat het prachtige Gambia mijn hart zou stelen. Maar het heeft het toch gedaan! Het land heeft mij laten realiseren dat wij Westenaren, dag in en dag uit gefocussed zijn op éé...

Nooit had ik gedacht dat het prachtige Gambia mijn hart zou stelen. Maar het heeft het toch gedaan! Het land heeft mij laten realiseren dat wij Westenaren, dag in en dag uit gefocussed zijn op één ding: zoveel mogelijk geld verdienen. Wij zijn snel geïrriteerd, ondankbaar en genieten eigenlijk weinig tot nauwelijks meer van het leven dat wij leiden. Gambianen zijn, in tegenstelling tot ons, heel anders. Zij genieten van elke seconde, zijn altijd aardig tegen elkaar, staan open voor anderen en hebben altijd een grote glimlach op hun gezicht. Zelfs als ze een hele moeilijke periode doorstaan.

 

Toen ik voorheen aan Afrika dacht, dan dacht ik aan lemen huisjes, gezellige en vrolijke mensen, veel kleuren en een prachtige natuur. Gambia heeft al deze dingen! Toen wij over straat liepen, dacht ik soms dat ik op een grote filmset liep: zodra wij de hoek om zouden lopen, dan zouden alle Gambianen de filmset opruimen en kwamen hun mooie huizen tevoorschijn. Maar uiteraard is dat niet zo. Het is fascinerend om te zien dat mensen daadwerkelijk zo leven als dat wat je hoort, ziet en leest in verhalen, films en boeken.

 

De reis naar Gambia met Travel2Learn heeft echt mijn ogen geopend. Door veel geweldige Gambianen te ontmoeten, door een dagje met een ‘local’ mee te lopen en door samen met een lieve familie een lunch voor te bereiden, ontdek je het echte Gambia en kom je erachter dat onze werelden ver van elkaar vandaan liggen, maar ook zo dichtbij.

 

Ik wil de organisatie en de geweldige begeleiders van Travel2Learn enorm bedanken voor een geweldige reis die ik nooit meer zal vergeten!

Dit ga ik nooit meer vergeten

Barry van Dijk

Februari 2018 Cultuurreis. Het is 9 februari 2018 en ik ben op weg naar Schiphol.

Daar heb ik afgesproken met Thomas, mijn reismaatje en collega. We gaan vandaag op reis naar The smiling co...

Februari 2018 Cultuurreis. Het is 9 februari 2018 en ik ben op weg naar Schiphol.

Daar heb ik afgesproken met Thomas, mijn reismaatje en collega. We gaan vandaag op reis naar The smiling coast of Gambia met Travel2Learn.

Heb er onwijs veel zin in om te gaan.

Op Schiphol vroeg ik mijzelf wel af wie er allemaal in de groep zitten. Via WhatsApp zie je wel dat ze één voor één reageren dat ze er zijn. Alleen ze zijn niet herkenbaar. Dus dat is dan maar afwachten wie het zijn. Denk dat we ze pas op de luchthaven in Gambia zullen zien.

Daar aangekomen zien we Marlies staan. En daar komen ook de andere leden van de groep. Even gauw een voorstel rondje, onze spullen op de auto’s laden en op weg naar ons verblijf voor de komende 15 dagen.

Na wat formele informatie te hebben gehad en wat gedronken te hebben ben ik mijn lodge op gaan zoeken. Deze is best goed te doen. Er staat een 2 persoonsbed en een 1 persoonsbed en er is een douche en wc. Meer heb je niet nodig vind ik.
Na de eerste nacht, die redelijk kort was, ben ik uit mijn lodge gegaan en onder de 2 mooie grote mango bomen gaan zitten. Hier zaten we elke ochtend wel met een groepje met een bakkie koffie of thee. Dus ff lekker wakker worden.

De groep is erg gemêleerd. Het is erg gezellig en er wordt veel gelachen met elkaar.

De eerste dagen in Tanji zijn erg indrukwekkend en interessant. Al die vrolijke mensen en kinderen die je iedere keer tegen komt als je Kairoh Garden uitgaat om iets te ondernemen. Wat zijn dit open mensen. De kids die roepen je: “Toubab, toubab, minty, minty (Blanke, blanke, snoepje, snoepje). En ze willen allemaal een hand of lopen met je mee. Als je een foto wilt maken dan willen de kids altijd erbij op de foto.

Halverwege de 2 weken zijn we met een groep van 13 kids naar de zee toegelopen en hebben we ze met elkaar zwemles gegeven. Best wel leuk om dit te doen. Sommigen kunnen al een beetje zwemmen en sommigen helemaal niet. Zij vonden het ook wel erg spannend. Wat een schattige kids zijn dit, ieder op hun eigen manier.

De volgende dag zijn we met een groep van 7 het binnenland ingegaan voor 5 dagen. Eerst Ensa ophalen en daaaag zeggen, zoals Thomas dat altijd doet, tegen een paar groepsgenoten want die gaan naar huis als wij in het binnenland zijn.
Onze chauffeur Salam en Ensa hebben het goed geregeld. Wat een top mensen zijn dit met een hart van goud. Ik heb ze in ieder geval in mijn hart gesloten.
In deze 5 dagen hebben we veel gezien en meegemaakt. We hebben onder andere nijlpaarden, apen, chimpansees en mooie vogels gezien. We hebben geslapen in mooie onderkomens, sommige erg basic met een hudo en weer andere wat mooier.
Sommigen van de groep maken van hun kanotocht een heel avontuur. En aan de groep ook nog een klein lesje aquafitness gegeven.

Tijdens deze 5 dagen veel gesproken met Ensa en Salam over hun leven en cultuur en met elkaar over van alles en nog wat.
Daarna hebben we nog anderhalve dag kunnen genieten voor we weer naar huis gaan.
De laatste dag heb ik nog een baal rijst van 50kilo gegeven aan een compound die het wel kon gebruiken. Dit is wel dankbaar om te doen.
De laatste avond nog even gegeten met iedereen. En dan spullen pakken en iedereen dag zeggen.
Zoals ze hier zeggen: “We don‘t say goodbye…we say: See you later”. Omdat ze afscheid nemen niet leuk vinden. Ik zelf kan het al helemaal niet dus ik zeg bedankt voor alles en tot de volgende keer.
Want ik ben zeker wel van plan om nog een keer terug te gaan.

Wat een top tijd heb ik gehad. Ik heb mooie mensen leren kennen en ontmoet en vrienden gemaakt.

Thanks Travel2Learn voor deze geweldige ervaring en mooie herinneringen. Dit ga ik nooit meer vergeten.

Niet het vele is goed, maar het goede is veel

Hennie Lutjeboer

Maart 2018 Cultuurreis. Thuis in Tanji – The Gambia *afscheid

Mijn rugzak staat ‘vertrek-klaar’ en mijn koffer is nagenoeg leeg. Er was geen wasmachine, wél een koude douche en warm b...

Maart 2018 Cultuurreis. Thuis in Tanji – The Gambia *afscheid

Mijn rugzak staat ‘vertrek-klaar’ en mijn koffer is nagenoeg leeg. Er was geen wasmachine, wél een koude douche en warm bed. De gaven voor Gambia zijn gegeven, maar Gambia gaf mij meer mee. Dankbaarheid, nederigheid en weemoed. Ik tuimelde van de ene verbazing in de andere. Ik heb gelachen en gehuild. Gesproken en gezwegen. Genoten van de kleuren en geuren. Van de warme rode aarde aan mijn voeten. Van de hectiek en de stilte. Van mijn reisgenoten en vooral de ontmoetingen.

Dankjewel lieve Mohammed, klein jongetje bij het consultatiebureau. Ik mocht van jouw jonge moeder jou de kleertjes aandoen die ik gekregen had van een Pekelder moeder. Haar kindje had het óók gedragen. Zesendertig jaar geleden. Ik mocht je vasthouden en knuffelen. Ik legde je weer in je moeders’ armen en fluisterde ‘God bless you’. Je wangetjes waren nat van mijn tranen. Jouw oogjes glommen. Jouw moeder nog meer. Glimlach van liefde. Ik zag het.

Dankjewel lieve Ibrahim, mooi mannetje die je bent. Dat je in het volste vertrouwen in mijn armen in slaap viel. We gaven elkaar warmte. Ik voelde het.
Dankjewel lieve dorpskindjes die met ons meeliepen aan de hand en voor ons zongen. Ik hoorde het. Wij zongen voor jullie: ‘Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent’ ….
Dankjewel lief, stralend meisje. Met je stoffige en rafelige kleertjes aan ging je zitten in het kommetje van mijn schoot. Je noemde mij ‘toebab’ ( = blanke) en voelde verlegen met je vingertje aan mijn huid of het wel echt was. We speelden met de gekleurde ballonnen. Jouw en mijn huidskleur speelden geen rol in ons spel. We lachten ongeremd.

Dankjewel Yahadi. Sterke vrouw. Krachtig, prachtig mens die je bent! Voor jouw ‘duizendmaal thank you’ en net zo veel ‘I’m happy, happy, happy’. Het was het enige dat je in het Engels kon spreken. Maar je lijf, liefde en glimlach spraken een verstaanbare taal. Je gaf mij het vertrouwen dat jij de kleertjes, klemmetjes en rijst zult delen met hen waarvoor ze gegeven zijn.

Dankjewel Gambia! Voor het gezicht achter de glimlach. Elke dag was een vandaag. Een ‘van-mij-dag’. Ik ga naar huis, maar kom terug.

Thuis in Nieuwe Pekela – Nederland
Mijn rugzak is leeg en de koffer uitgepakt.
De wasmachine draait, ik heb een warme douche genomen en mijn eigen bed ligt heerlijk.
Voor alles wat ik van jullie meekreeg en mocht delen zeg ik: duizendmaal dank. Het maakt mij onuitsprekelijk blij. Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar vele druppels maken een zee. Op de markt in Serrekunda heb ik arm/enkelbandjes gekocht om hier te verkopen. Om het bedrag vermenigvuldigt terug te geven aan Gambia. Voor rijst. Voor waar behoefte aan is. Om dát te geven wat nodig is. Voor de volgende reis naar Gambia!

Ontzettend leuke week gehad

Sandra Jager

Maart 2018 Fotografiereis. De (h)eerlijke beleving van Gambia

Het is zover! Op naar schiphol, mijn medereisgenoten ontmoeten. Het is nu al leuk en de reis wordt gaande weg zoveel leuker, ind...

Maart 2018 Fotografiereis. De (h)eerlijke beleving van Gambia

Het is zover! Op naar schiphol, mijn medereisgenoten ontmoeten. Het is nu al leuk en de reis wordt gaande weg zoveel leuker, indrukwekkender en ontroerend op welke wijze dan ook. Mijn eerste keer in Gambia, het valt op dat de gastvrijheid en de vriendelijkheid van de locale bevolking ongekend is.

De kindertjes die spontaan naar je toekomen, je een handje geven en met je meelopen, graag voor je poseren om op de foto te gaan. Toubab, toubab, toubab (=blanke) voor hen zijn we eigenlijk ook een attractie maar met de blijheid hoe de locale kindertjes op je reageren ben je dat ‘attractie zijn’ zo vergeten. Via ons verblijf in het dorpje Tanji en alle excursies heb een goed beeld gekregen van, en veel geleerd over de Gambiaanse cultuur en leefwijze.

De vissersvrouwen op het strand bij Tanji , het bezoek aan de compounds, de markt in Serrakunda, het bezoek aan een lokale school. Ook dat maakt indruk en is ontroerend, bij de school komen de kinderen je gedag zeggen, de schoolleiding vertelt uitgebreid over de leerlingen en de school en er wordt voor je gezongen. Verder was het bezoek aan het consultatiebureau, womens garden (soort volkstuintje) en de Djembé sessie op het strand zeer de moeite waard. De moeders gaan in hun mooiste kleurrijke jurken met hun kleintjes (vaa

k op de rug gedragen) naar het consultatiebureau, prachtig om dat ter plaatse bijeen te zien. Samen met Marlies van Travel2learn en fotografe Nicolette hebben wij gedurende de gehele week van al het genoemde moois in Gambia mogen genieten en foto-opdrachten mogen doen waarbij we de verkregen theorie meteen in de praktijk konden brengen. Gambia is een fotogeniek land. De omstandigheden waarin wij dagelijks zijn meegenomen en/of zich spontaan aanboden geven veel inspiratie voor de fotografie maar daarnaast ook ruimte om kennis te maken met de vriendelijke bevolking met haar vele kleuren en niet te vergeten: de mangrove en de brutale aapjes bij Lamin Lodge en het leuke te kopen stofje op de markt in Serrakunda waarvan je bij de kleermaker in Tanji iets leuks kan laten maken.

Kortom op vakantie met Travel2learn en Verbeek fotografie is zoveel leuker en interessanter. Ontzettend leuke week gehad waarbij ook een steentje wordt bijgedragen aan de lokale werkgelegenheid. Diep respect voor alle medewerkers, de fotogenieke gastvrije locals én het leven binnen de Afrikaanse cultuur!

Ik ben ontzettend blij dat ik deze reis heb gemaakt!

Astrid Blokzijl

Maart 2018 Fotografiereis. We vertrokken op vrijdagmiddag vanaf Schiphol. Omdat wij als een groep moesten inchecken maakten we op Schiphol al kennis met elkaar en dat was heel fijn. Het voelde dire...

Maart 2018 Fotografiereis. We vertrokken op vrijdagmiddag vanaf Schiphol. Omdat wij als een groep moesten inchecken maakten we op Schiphol al kennis met elkaar en dat was heel fijn. Het voelde direct vertrouwd en mijn zin in deze reis werd er alleen maar groter door!

Tegen middernacht kwamen we aan op het vliegveld van Banjul, waar we werden opgewacht door Nicolette en een chauffeur, die ons met een jeep naar de accommodatie brachten.

Het was de opmaat voor een heel goed georganiseerde reis. De fotografiereis was nieuw en dat was vond ik eigenlijk wel fijn. De groep was klein en daardoor was er veel aandacht voor ons en dat was ook wel nodig, want de camera was nieuw en alles wat we leerden was nieuw en zo had Nicolette de tijd om je goed te begeleiden.

Het verblijf midden in het dorp Tanji was heel goed. Je stapte direct het leven in het dorp in zodra je de compound verliet en op straat is er op alle momenten van de dag veel te beleven. Alles speelt zich hier buiten af, dus er is genoeg te zien én te fotograferen!

De uitstapjes die bedacht waren, waren stuk voor stuk erg leuk. Ik vond zelf de visafslag in Tanji het meest fascinerend, de dag op pad met de “local” heel bijzonder en zelfs de toeristische plekken als de markt in Serakunda waren zeer de moeite waard. Dat we met het locale vervoer reden vond ik erg leuk, maar dat er soms een busje was geregeld voor ons was ook erg prettig. En natuurlijk gingen we heel veel lopen!

Hoewel we met een groep waren, was er ook veel ruimte voor individuele keuzes. Niets was verplicht en als je zelf een idee had om te gaan doen was daar begrip voor en werd er zelfs meegedacht over hoe je dat kon organiseren. Marlies hielp daarbij en dat was heel fijn (zoals die keer dat ik met Leny naar de markt ging voor houtsnijwerk en wij dit het liefst met een taxi wilden doen. Marlies belde en onderhandelde over de prijs).

Het eten in de compound was prima. Brood, thee/koffie in de ochtend en in de avond warm eten met een afwisseling van pasta/rijst/aardappels.

Ik zou deze reis echt aanraden aan iedereen die op een bijzondere manier kennis wil maken met Gambia en vooral voor degenen die houden van fotograferen zou ik adviseren om dit te doen. De kleuren, het licht, de mensen, het leven op straat: alles is mooi! Marlies en Nicolette zijn hele fijne mensen met liefde voor Gambia en dat voel je de hele tijd. Ik ben ontzettend blij dat ik deze reis heb gemaakt!

Het was boven verwachting.

Henk Smit

Samen met mijn jongste dochter ben ik eind november – begin december 2018 met Travel2Learn naar Gambia geweest. Wij hadden ons al eind 207 ingeschreven voor de reis in het voorjaar van 2018, maar...

Samen met mijn jongste dochter ben ik eind november – begin december 2018 met Travel2Learn naar Gambia geweest. Wij hadden ons al eind 207 ingeschreven voor de reis in het voorjaar van 2018, maar die kon helaas niet doorgaan i.v.m. te weinig inschrijvingen. Maar nu was het toch gelukt! De informatie vooraf was duidelijk en ik ben zelf eerst nog naar een informatie avond geweest, wat ook heel nuttig was.

In eerste instantie hebben we ook nog gevraagd of we wat langer konden dan de geplande 7 dagen, bijv. 11 dagen, maar Marlies Verdonk van de organisatie heeft dat ontraden. Zeker de eerste keer komt er veel op je af en is het zonde als daardoor een deel van de reis een teleurstelling wordt.

Het programma dat voor ons was uitgestippeld was heel leuk en afwisselend, zonder dat het een keurslijf was. Je kunt ook je eigen momenten of activiteiten kiezen.

Mijn dochter en ik waren de enige deelnemers aan de culuurreis, maar we waren deze week samengevoegd met de deelnemers aan de fotografiereis. Totaal een groep van 8 personen, precies goed wat mij betreft. Omdat iedereen met gelijkgestemde verwachtingen was afgereisd en ook wel een goed gemotiveerde keuze had gemaakt klikte het ook heel goed binnen de groep. Het kon ook heel goed samen, want alle uitstapjes waren gezamenlijk. De fotografie groep had daarnaast ook nog wat opdrachten die ze moesten doen en soms wat huiswerk, maar dat zat dus niet in de weg.

De uitstapjes en het contact met de Gambianen vond ik geweldig. Het was boven verwachting.

Activiteiten binnen het dorp waren allemaal te lopen, zoals de bezoeken aan consultatiebureau, school en de vismarkt. Vervoer verder weg werd ook prima geregeld en was ook weer precies zoals de Gambianen het zelf ook moeten regelen. Erg leuk.

Hoogtepunt voor ons was de dag die we samen hebben doorgebracht met een “local”. Deze jongeman is nauw betrokken bij de Tarvel2Learn organisatie, maar woont in het dorp op zijn “familie-compound”. Je wordt helemaal opgenomen in de familie. Een warmer welkom kun je je niet voorstellen. Dus ook samen koken en samen eten met de familie. Ook de spullen die we meegenomen hadden uit Nederland kwamen daar erg van pas. Dat was trouwens de hele week zo. De tips over wat we mee konden nemen om uit te delen, hadden we ook gekregen op de informatie avond. Voordat ik ging had ik daar eerst mijn bedenkingen tegen. Moet ik dat wel doen, de rijke blanke man die spullen gaat uitdelen? Komt dat niet erg superieur over? Gelukkig is dat helemaal niet zo. Gambianen zijn altijd blij en ook nog eens heel erg blij met alles. Wat ze zelf niet kunnen gebruiken van bijv. gebruikte kleding kunnen ze verkopen of laten verstellen tot nieuwe kleding stukken.

De foto’s die ik hierbij doe is er één van mezelf met een baby’tje op mijn arm in het consultatie bureau en een foto van het heerlijke strand met restaurantje op het strand waar we de laatste dag zijn geweest.

Ik ben heel blij dat we dit hebben meegemaakt. Het was boven verwachting.

Ik vond het een onvergetelijke reis

Miranda Polman

In maart 2018 las ik de facebook pagina van Verbeek Fotografie, Nicolette hield een reisverslag van haar fotografiereis naar Gambia bij. Wat een prachtige verhalen en natuurlijk prachtige foto’s!...

In maart 2018 las ik de facebook pagina van Verbeek Fotografie, Nicolette hield een reisverslag van haar fotografiereis naar Gambia bij. Wat een prachtige verhalen en natuurlijk prachtige foto’s! Daar wil ik ook heen!

En in november was het zover, op naar Gambia!

Bepakt en bezakt met uiteraard persoonlijke spullen én mijn fotocamera maar vooral ook met veel spullen voor de mensen daar. Naargerei voor de lokale tailors, bh’s voor de vrouwen, bellenblazen, gekleurde pennen en potloodjes met boekjes

, haarspeltjes etc… Nicolette had via een bekende 3000 condooms weten te bemachtigen, iets waar een groot gebrek aan is in Gambia en ook nog niet openbaar bespreekbaar is.

Aangekomen in Tanji kwamen de eerste echte indrukken… Een dorpje met een moskee, wat winkeltjes, een school, compounds waar de mensen leven met hun familie en vooral veel mensen op straat. Vrouwen, mannen, kindertjes, honden, geiten: iedereen leeft buiten. De fietsers, brommers en auto’s rijden er tussen door. Je ziet niet wat de weg is: stoep en straat is allebei zand.

Wat enorm opvalt is dat de mensen zo vrolijk en zo vriendelijk zijn! Vanaf het eerste moment dat je in Tanji bent voel je de prettige sfeer! Kindertjes staan te zwaaien en komende naar je toe gerend, mensen groeten je vriendelijk. Wat een gastvrij volk!

out-of-the-box foto

Iedere dag van de reis stonden er één of meer activiteiten gepland en daarbij hadden we ook iedere dag 1 tot 2 foto opdrachten. De foto opdrachten waren onder andere scherpte/diepte opdrachten, onderwerp uit het midden, snelheid weergeven of juist bevriezen, moeder-kind liefde én een out-of-the-box foto! Voorafgaande aan de foto opdrachten gaf Nicolette theoretische lessen over het specifieke stukje fotografie en bediening van de camera.

De activiteiten bestonden oa uit een bezoek aan de visafslag geweest, zeer indrukwekkend ondanks de slechte visvangst die dag. Het consultatiebureau, waarbij er vele vrouwen bij elkaar komen en de kindertjes gecontroleerd worden. Heel bijzonder om zoveel vrouwen in hun mooiste kleurrijke jurken en kinderen

bij elkaar te zien. De school waar inmiddels zoveel kinderen naar toe gaan dat er een ochtend en een middagshift is. Mijn mooiste dag was de dag op pad met een lokale inwoner. Voor Christel en mij was dat een dag met Sally, een lokale vrouw uit Tanji ons mee nam naar haar familie in Busura. Deze woonden 2 ½ uur reizen met lokaal transport het binnenland in. Voor Sally was het ook al maanden geleden dat zij haar familie gezien had. Het vervoer, de gastvrijheid van de familie en als extraatje ben ik deze dag ook nog vernoemd! Er leeft nu een klein meisje met mijn naam daar in het binnenland van Gambia!

Het leuke van deze reis is dat je veel op pad bent maar ook de hele dag van alles beleefd! Op het moment dat we van de visafslag terug liepen naar ons onderkomen was er een naamceremonie bezig in het dorp, een groot feest voor vrouwen en kindertjes waarbij de pasgeborene zijn/haar naam krijgt. Alle vrouwen en kinderen zagen er prachtig uit en er was live muziek. We staan daar een poosje te kijken en opeens worden we uitgenodigd om mee te dansen! Tja dat kan je toch niet weigeren? Het was wel een hilarisch moment voor

de Gambiaanse dames: blanken vrouwen zonder gevoel voor ritme!

Ik vond het een onvergetelijke reis en een hele mooie en indrukwekkende herinnering, die vastgelegd is met alle prachtige foto’s die ik tijdens deze reis gemaakt hebt!

Bedankt Marlies, voor al je organisatie! Dankzij jou zijn we op vele mooie, indrukwekkende en unieke plekjes in Gambia geweest!

Bedankt Nicolette, voor al je tekst en uitleg over fotografie en de bediening van de camera! Uiteraard op handmatige instellingen! Door jouw uitleg heb ik prachtige foto’s gemaakt!

Ga je mee Gambia ontdekken?
Ja natuurlijk!

Bekijk onze reizen naar Gambia'
Website ontwerp & Realisatie door Wubble | Content creatie door Dees