Ligging Gambia
Gambia (officieel Republic of The Gambia) ligt op de uiterste westpunt van Afrika aan de Atlantische Oceaan. Het Afrikaanse land is met een oppervlakte van 11.295 km2 het kleinste land op het Afrikaanse vasteland. Het is iets groter dan Noord-Brabant en Gelderland samen. Gambia wordt aan drie zijden ingesloten door Senegal. Het landschap is lichtglooiend met wat heuvels. Het hoogste punt is 40 meter en Gambia is daarmee platter dan Nederland. Langs de kust liggen vele mooie zandstranden. Dwars door het land loopt de rivier de Gambia die het hele jaar door goed bevaarbaar is. De delta van de rivier is vrij moerassig met mangrovebegroeiing.
Aangezien Gambia in Afrika is gelegen, denken veel mensen dat de vlucht lang is. Dit valt echter erg mee! Na 6 uur vliegen ben je gearriveerd en komt de zon je tegemoet.
Gesproken taal in Gambia
Engels is de officiële taal in Gambia. Bijna iedereen in het land spreekt dan ook goed Engels. Op de scholen wordt ook Engels onderwezen. Verder bestaat er echter een veelvoud aan dialecten en talen zoals Mandinka, Wolof, Fulani, Dyda, Serer en Serahule.
Valuta in Gambia
In Gambia kan je geen geld opnemen met een bankpas en zeker niet in het gebied waar wij verblijven. Het beste kan je al je geld contant meenemen en wij zullen ervoor zorgen dat dit gewisseld wordt in Dalasi (de lokale munteenheid).
Kleding in Gambia
Laat je hakken thuis, het is één grote zandbak. Slippers lopen het lekkerst. In Gambia is het geen probleem om met shirtjes zonder mouwen te lopen, Uit respect voor de cultuur adviseren wij voor vrouwen broeken en rokjes tot op knie of langer. Voor mannen is een korte broek acceptabel. Verder zit een chique avondje uit eten of stappen er niet in, dus laat vooral je galajurk/pak in de kast hangen!
Begroetingen in Gambia
In Gambia is een (rechter) hand geven heel belangrijk en in het begin zeker even wennen. Dit zijn vaak hele rituelen waarbij uitgebreid geïnformeerd waar je vandaan komt, wat je naam is, of alles goed is met je familie, vrienden, kennissen, enz. Ook mensen die je niet kent of zojuist hebt ontmoet zullen je zo benaderen en het is zeker goed bedoeld. Blijf vriendelijk en respectvol, ondanks dat je het aanraken en aanspreken misschien wel eens zat wordt.
Tijdsverschil Gambia
In Gambia is het één uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het twee uur vroeger.
Waar verblijf je in Gambia
We verblijven in een knusse lodge middenin het dorpje Tanji. Onderstaande gegevens kun je gebruiken tijdens het invullen van het visumformulier welke je ontvangt in het vliegtuig:
Alles is in het verblijf aanwezig, een toilet, douche (koud water), bed met klamboe, handdoeken, beddengoed. Het hoeft niet, maar je kan eventueel een eigen fleecedekentje, kussensloop en onderlaken meenemen. Eventueel een extra handdoek en een badlaken voor naar het strand
Het eten in Gambia
Iedere ochtend verzorgen wij een simpel ontbijt (wit zacht stokbrood, jam, thee, koffie). Mocht je voorkeur hebben voor ander beleg neem dat dan gerust mee. Er zullen altijd voldoende flessen drinkwater aanwezig zijn (aangezien je het lokale water niet kunt drinken!) en ’s avonds zal er een maaltijd verzorgd worden. Er is een waterkoker, dus eventueel kan je voor tussendoor cup a soep, noedels, crackers, ontbijtkoek, chips, koekjes, enz. meenemen. Houd er rekening mee dat er geen supermarkt/terras op loopafstand is. Wel kun je bij de receptie van de lodge tegen betaling frisdrank/bier kopen voor 1 euro per drankje.
Religie in Gambia
Gambia is een islamitisch land. Men gaat ervan uit dat ongeveer 80% tot de islam behoort, maar volgens de officiële opgave is dit meer dan 90%. Door het gehele land zul je dan ook moskeeën tegenkomen. De grootste staat is de hoofdstad Banjul en heet toepasselijk ‘Grote Moskee’. Er zijn overigens twee ‘Grote Moskeeën’ in Banjul. Maar, waar je ook komt, overal zie je al vanuit de verte de vaak indrukwekkende minaretten van de plaatselijke moskeeën. In het binnenland, waar de huizen van riet, bamboe, bladeren en leem vervaardigd zijn, valt de vaak kleurrijke moskee direct op. Gelijktijdig met de dagelijkse gebeden vindt in de moskee een godsdienstoefening plaats.
Klimaat Gambia
Gambia heeft een tropisch savanneklimaat met temperaturen die overdag rond de dertig graden liggen gedurende het hele jaar. Dicht langs de kust kan de gevoelstemperatuur lekkerder zijn door de aanwezigheid van een lichte bries. In de zomermaanden daalt de temperatuur in Gambia slechts langzaam bij het invallen van de avond. Aan het einde van de nacht is het kwik gedaald naar ongeveer 23 tot 24 graden waarna de temperatuur binnen enkele uren weer omhoogschiet naar boven de dertig graden.
Bellen & internet in Gambia
Internet is in Gambia al lang geen onbekend fenomeen meer. Verbindingen zijn voor Afrikaanse begrippen meestal goed en bovendien is internet in Gambia niet bijzonder duur. Het komt echter nog wel eens voor dat het internet uitvalt.. In onze accommodatie is geen wi-fi, maar je kunt hier wel van het internet gebruik maken, mits je een lokale simkaart met beltegoed hebt.
Voor een paar euro koop je in Gambia een simkaart met een beetje beltegoed. De simkaarten zijn op de luchthaven van Banjul en op lokale marktjes te koop. Bel met je mobiel liever niet naar huis, dit kost erg veel geld! Een sms’je sturen met je eigen telefoon kan altijd en is relatief goedkoper. Via Skype kun je veel goedkoper bellen over lange afstand, al moet je dan wel een plek vinden met goed internet.
Het meenemen van spullen naar Gambia
Soms kom je ergens en maak je families heel blij met een zak rijst of medicijnen (bijv. Paracetamol). Ook zijn de vrouwen erg gek op make-up spulletjes, haar spulletjes of (nep)sieraden. Kinderen maak je blij met speelgoed dat eenvoudig gemaakt is en tegen een stootje en zand kan (neem geen ballonnen mee). Daarnaast zijn ze ook erg blij met sportspullen, kinderkleding, slippers en sportschoenen. In principe is alles welkom, maar ze komen niets te kort.
Neem ook iets mee waarmee je jezelf, voornamelijk ‘s avonds kunt vermaken. Denk aan een boek, muziekje of een spelletje. Als het donker wordt, is er nog maar weinig te doen en zullen velen door alle indrukken, de temperatuur en beperkte mogelijkheden voor 22.00 uur op bed liggen. Laat bovendien je eigen waardevolle spullen thuis. Denk aan dure sieraden, mobieltjes, iPad etc.